#7 Food, glorious food!



Liefde gaat door de maag, zegt men weleens. En als bourgondische eetliefhebber ben ik het hier natuurlijk helemaal mee eens. Ontbijt, lunch, diner, high tea, koffie met gebak, je maakt me er allemaal blij mee. En als echte Hagenees weet ik een aantal leuke, nog niet door iedereen ontdekte plekjes in Den Haag, waar je je volledig kunt uitleven op het gebied van eten en drinken. Dus hou je van eten? Zoek je een leuke plek om te dineren met je vrienden in die mooie stad achter de duinen? Een ontbijtje met het gezin? Of ben jij op zoek naar het lekkerste gebakje van Den Haag? Let dan goed op! Want ik neem je mee in de wonderbaarlijke wereld van de culinaire trots van Den Haag.


Ontbijt

Het ontbijt is waarschijnlijk niet de eerste gelegenheid om voor uit huis te gaan, zeker niet wanneer je in je eigen stad bent. Toch is er een plek waarvoor het zeker de moeite waard is om even voor te reizen. Pal achter Kijkduin, tussen de duinpannen ligt de Haagse Beek, dé plek bij uitstek voor een uitgebreid ontbijt. Voor slechts € 7,50,- kan je de dag goed beginnen met koffie of thee, jus d’orange, een gebakken ei met bacon, yoghurt, een ruim aanbod aan broodjes en diverse soorten beleg. Nadat je je tegoed hebt gedaan aan al het lekkers kan je even uitwaaien op het strand of plaatsnemen op het terras dat vol in de zon staat.
 

Lunch

Er zijn een heleboel lunchgelegenheden in Den Haag. Er zijn de bekende plekken, zoals La Place, Bakker Bart en Bagels & Beans. Deze eetgelegenheden kennen we allemaal en het eten is er prima. Toch zijn er nog een heleboel andere leuke knijpies, die zeker niet vergeten mogen worden! Zo heb je ‘De Bakkerswinkel’ in de Torenstraat. Het kost wat meer, maar je krijgt er een hoop voor terug. Ze hebben namelijk een heleboel zelfgemaakte lekkernijen waar je absoluut van zult genieten. Samen met de huiskat lunch je in een gezellig pand met een huiselijke sfeer. Een andere leuke locatie is ‘De Passant’ in de Passage. Loop het trapje op en kies een tafeltje aan het raam. Op deze manier kijk je uit over de spectaculaire vormgeving van de Haagse Passage. Ben je in de buurt van China Town of Hollands Spoor ga dan naar ‘De Overkant’. Deze plek kan je het best bezoeken wanneer het lekker weer is. Je kunt dan lekker buiten zitten onder de bomen.

Soms is het leuk om even niet in het Centrum te eten. Gelukkig zijn er een hoop Hagenaars die zich op het culinaire vak hebben gestort. Zo ook in het Statenkwartier aan de Fredrikhendriklaan. Om de hoek van de gezellige winkelstraat bevindt zich ‘Delice’. Een kleine lunchroom met een groot hart voor eten. Ze hebben een gevarieerd aanbod met producten van over de hele wereld en maken nagenoeg alles zelf. De eigenaresse van Delice was voorheen eigenaresse van ‘Appeltje Eitje’. Een gezellig, fleurig en kleurrijk tentje in het Zeeheldenkwartier. Ik ben er slechts een keer geweest, maar de uitsmijter met kaas was heerlijk en is me dus erg bijgebleven. Voor de snellere hap kan je naar ‘Frankie Cafetaria’ in de Haagse Schilderswijk. Eigenlijk is dit een veredelde snacktent, maar wat deze plek bijzonder maakt is dat de gerechten Marokkaans zijn. Het stokbroodje met Merquez en het stokbroodje met garnalen, inclusief salade en patat, behoren tot mijn favorieten. Vraag om Andalousesaus op het broodje, want dit maakt het helemaal af. Binnen het vriendinnengroepje van mijn studie gaan we vaker naar ‘Frenkies’. Mijn vriendin Khadija gooit dan haar charmes in de strijd en weet dan een goed plekje te bemachtigen achter in het pand.


Eind van de middag
Gezellig wat drinken met je vrienden of een kopje koffie met een taartje, het is allemaal mogelijk in onze Hofstad. In de afgelopen weken waren de terrassen overvol, vanwege het mooie weer. Op de Grote Markt en op het Plein was er geen stoel meer vrij. Maar gelukkig zijn er ook een aantal verborgen plekjes in Den Haag, die niet iedereen kent. Tussen de gebouwen, boven de ingang van de Haagse Bluf bevindt zich een Grand Café. Loop de passage van de Haagse Bluf in en ga aan de rechterkant een trap op. Op de eerste etage bevindt zich een groot dakterras, vol in de zon. Het is er erg gezellig en de service is prima. Een stukje verderop naast de Grote Kerk bevindt zich ‘Zebedeus’. Het is op een zonnige dag zeker de moeite waard om te kijken of er een plekje op het terras is. Het is er dan zeer idyllisch, zo onder de bomen.

Voor de zoetekauw zijn er ook een heleboel mogelijkheden. Wist je namelijk dat je bij de Zwarte Ruiter warme chocolademelk met slagroom én marshmallows kunt bestellen?  Ook zijn wij gezegend met het bestaan van de ‘Cheesecake Company’. Naast de overheerlijke cheesecakes kun je jezelf tegoed doen aan Amerikaanse lekkernijen: zelfgemaakte ‘Lemonade’, Twizzlers en Reese’s Peanutbutter cups zullen je hartje sneller laten kloppen. De High Tea lover raad ik aan om dit eens bij ‘’t Gouden Hooft’ uit te proberen. Je krijgt hier namelijk heel veel voor een schappelijke prijs. De binnenkant van dit historische gebouw is overigens erg spectaculair.

Voor de drankliefhebber is een bezoek aan destilleerderij ‘Van Kleef’ zeker de moeite waard. Onder het genot van een broodje met tapenade, olijven en wat nootjes kan je deelnemen aan een heuse jenever- en likeurproeverij, ondersteund door het historische verhaal van deze bijzonder plek. Je moet wel van tevoren reserveren.


Diner

Ten slotte komen we terecht bij mijn favoriete tijdstip van de dag: het diner! Hoewel ik hou van Vapiano en graag eet bij Popocatepetl is het leuk om eens te kijken naar andere eetgelegenheden die Den Haag te bieden heeft.
Aan de rand van Chinatown bevindt zich ‘Scallywags’. Een gezellig, huiselijk restaurant met een uitstraling die nergens in Den Haag is terug te vinden. Het restaurant wordt gerund door een internationaal en vriendelijk gezelschap. Bij Scallywags eet je wat de pot schaft. Alleen bij het hoofdgerecht heb je de keuze uit een vis, vlees of vegetarisch gerecht. Vervolg je reis richting het centrum en ga de eerste straat rechts na de Chinese poort. Wanneer je dit straatje in loopt kom je op een leuk pleintje, achter de Nieuwe Kerk. Naast allerlei leuke Aziatische tentjes biedt het Rabbijn Maarsenplein een podium aan het eerste budgetrestaurant van Nederland: ‘Dill’. Elke dag staan er verschillende gerechten op het menu, bereid met ingrediënten van de Lidl. Ik heb er zelf nog niet gegeten, maar ben erg benieuwd naar wat dit restaurant te bieden heeft.
Een plek die ik zeker heb bezocht is het hippe ‘Burgerz’, waar je hele lekkere en speciale hamburgers kan eten, mét zoete aardappelfriet! Het is er niet goedkoop, maar het is zeker de moeite waard om er eens te gaan eten. Ook de Denneweg is the place to be wat betreft eten. Ik at laatst bij ‘Café 2005’, een simpel café, maar het eten is er heel goed en heel goedkoop. Ook de spareribs van ‘De Resident’ zijn aan te raden.

Liefhebbers van Oosters eten opgelet! Ga naar ‘Umami’, dat zich bevindt naast de Vapiano. Bij Umami heb je recht op een driegangenmenu voor € 19,95,-. Per ronde kan je per persoon twee gerechten kiezen. De gerechten zijn écht heel erg lekker en zijn een mix van de Aziatische en de Franse keuken. Het is vooral leuk om een (klein) groepje te gaan. Op deze manier krijg je de kans om meer gerechten te proeven. You will love it! En als je dan toch op dreef bent, ga dan naar ‘Coco bango’, het meest succesvolle Perzische restaurant van Nederland. Dit restaurant staat zeker in mijn top 3 en mijn meest favoriete gerechten zijn: Mast O Khiar (Yoghurt met komkommer, gedroogd mint en zout) met brood, Mirza Ghasemi en Kashk O Bademdjan. Deze laatste twee staan in onze familie bekend als die ‘lekkere aubergine prutjes’, die je eet met brood.
Last but not least wil ik het hebben over twee restaurants waar wij als familie al jaren komen. Toevalligerwijs bevinden deze restaurant zich vlak bij elkaar. Te beginnen met het ‘Eethuisje Mirasa’, waar heerlijk Indisch eten wordt bereid. Wanneer je binnen komt in het restaurant word je hartelijk verwelkomt door Ome Jan. In de keuken staat zijn vrouw, die tijdens het eten af en toe een gezellig praatje komt maken. Een paar straten verder vind je het knusse restaurant ‘Joris en de Draek’ wat in de loop der jaren ons  familierestaurant is geworden. 


Verzoek

Ten slotte heb ik een vriendelijk doch dringend verzoek aan de culinaire goden. Haal alsjeblieft (Hotel) Bazar naar Den Haag. Je zult me zielsgelukkig maken.


Alles op een rijtje:

Appeltje Eitje
Fleurig en vrolijk in het Zeeheldenkwartier
Prins Hendrikstraat 69, 070 360 20 21

De Bakkerswinkel
Voor de échte genieter
Torenstraat 142
070 302 07 56

Burgerz
Het burger walhalla
Prinsestraat 23
070 356 00 62

Café 2005
Simpel, goedkoop en heel erg lekker!
Denneweg 7/F
070 364 40 94

Cheesecake Company
Hiervoor ga je zéker een extra sessie naar de sportschool
Torenstraat 32
070 887 81 58

Coco bango
Perzische schoonheid op een bord
Zuiderparklaan 241
070 323 50 96

Delice
Lunchen uit liefde
Willem de Zwijgerlaan 46
070 358 70 17

Destilleerderij Van Kleef
Proeven tot je de historie voor je ziet
Lange Beestenmarkt 109
070 345 22 73

Dill
Budget Food op z’n best
Rabbijn Maarsenplein 3
070 347 42 66

Eethuisje Mirasa
Indische gezelligheid bij Ome Jan
Reinkenstraat 61
070 346 41 98

Frankie Cafetaria
1001 lekkere broodjes
Herman costerstraat 182

’t Gouden Hooft
High Tea deluxe met glas in lood
Dagelijkse Groenmarkt 13
070 744 88 30

Grand Café de Haagse Bluf
Een zonnig terras, midden in eigen stad
Haagsche Bluf 3
070 427 2727

De Haagse Beek
Uitgebreid ontbijt achter de duinen
Machiel Vrijenhoeklaan 175
070 325 28 01

De Overkant
Gezellig lunchen aan de stationsweg
Stationsweg 32
070 302 07 56

De Passant
Een lunch in koninklijke sferen
Passage 44-46
070 364 90 38

De Resident
Klasse mét spareribs
Denneweg 53
070 364 87 88

Scallywags
Internationale allure in een huiselijke sfeer
Wagenstraat 146
070 445 16 00 of 06 54 71 10 86

Sint Joris en de draek
Lekker eten met de familie
Koningsplein 6
070 356 23 72

Umami
Fusion cooking to the max
B
uitenhof 46
070 392 18 08

Zebedeus
Even terug in de tijd
Rond de Grote Kerk 8
070 346 8393

De Zwarte Ruiter
They know how to make a girl happy
#chocolade melk met slagroom én marshmallows
Grote Markt 27
070 364 95 49

Lizzie's Look On Life: #7 Food, glorious food!

woensdag 26 maart 2014

#7 Food, glorious food!



Liefde gaat door de maag, zegt men weleens. En als bourgondische eetliefhebber ben ik het hier natuurlijk helemaal mee eens. Ontbijt, lunch, diner, high tea, koffie met gebak, je maakt me er allemaal blij mee. En als echte Hagenees weet ik een aantal leuke, nog niet door iedereen ontdekte plekjes in Den Haag, waar je je volledig kunt uitleven op het gebied van eten en drinken. Dus hou je van eten? Zoek je een leuke plek om te dineren met je vrienden in die mooie stad achter de duinen? Een ontbijtje met het gezin? Of ben jij op zoek naar het lekkerste gebakje van Den Haag? Let dan goed op! Want ik neem je mee in de wonderbaarlijke wereld van de culinaire trots van Den Haag.


Ontbijt

Het ontbijt is waarschijnlijk niet de eerste gelegenheid om voor uit huis te gaan, zeker niet wanneer je in je eigen stad bent. Toch is er een plek waarvoor het zeker de moeite waard is om even voor te reizen. Pal achter Kijkduin, tussen de duinpannen ligt de Haagse Beek, dé plek bij uitstek voor een uitgebreid ontbijt. Voor slechts € 7,50,- kan je de dag goed beginnen met koffie of thee, jus d’orange, een gebakken ei met bacon, yoghurt, een ruim aanbod aan broodjes en diverse soorten beleg. Nadat je je tegoed hebt gedaan aan al het lekkers kan je even uitwaaien op het strand of plaatsnemen op het terras dat vol in de zon staat.
 

Lunch

Er zijn een heleboel lunchgelegenheden in Den Haag. Er zijn de bekende plekken, zoals La Place, Bakker Bart en Bagels & Beans. Deze eetgelegenheden kennen we allemaal en het eten is er prima. Toch zijn er nog een heleboel andere leuke knijpies, die zeker niet vergeten mogen worden! Zo heb je ‘De Bakkerswinkel’ in de Torenstraat. Het kost wat meer, maar je krijgt er een hoop voor terug. Ze hebben namelijk een heleboel zelfgemaakte lekkernijen waar je absoluut van zult genieten. Samen met de huiskat lunch je in een gezellig pand met een huiselijke sfeer. Een andere leuke locatie is ‘De Passant’ in de Passage. Loop het trapje op en kies een tafeltje aan het raam. Op deze manier kijk je uit over de spectaculaire vormgeving van de Haagse Passage. Ben je in de buurt van China Town of Hollands Spoor ga dan naar ‘De Overkant’. Deze plek kan je het best bezoeken wanneer het lekker weer is. Je kunt dan lekker buiten zitten onder de bomen.

Soms is het leuk om even niet in het Centrum te eten. Gelukkig zijn er een hoop Hagenaars die zich op het culinaire vak hebben gestort. Zo ook in het Statenkwartier aan de Fredrikhendriklaan. Om de hoek van de gezellige winkelstraat bevindt zich ‘Delice’. Een kleine lunchroom met een groot hart voor eten. Ze hebben een gevarieerd aanbod met producten van over de hele wereld en maken nagenoeg alles zelf. De eigenaresse van Delice was voorheen eigenaresse van ‘Appeltje Eitje’. Een gezellig, fleurig en kleurrijk tentje in het Zeeheldenkwartier. Ik ben er slechts een keer geweest, maar de uitsmijter met kaas was heerlijk en is me dus erg bijgebleven. Voor de snellere hap kan je naar ‘Frankie Cafetaria’ in de Haagse Schilderswijk. Eigenlijk is dit een veredelde snacktent, maar wat deze plek bijzonder maakt is dat de gerechten Marokkaans zijn. Het stokbroodje met Merquez en het stokbroodje met garnalen, inclusief salade en patat, behoren tot mijn favorieten. Vraag om Andalousesaus op het broodje, want dit maakt het helemaal af. Binnen het vriendinnengroepje van mijn studie gaan we vaker naar ‘Frenkies’. Mijn vriendin Khadija gooit dan haar charmes in de strijd en weet dan een goed plekje te bemachtigen achter in het pand.


Eind van de middag
Gezellig wat drinken met je vrienden of een kopje koffie met een taartje, het is allemaal mogelijk in onze Hofstad. In de afgelopen weken waren de terrassen overvol, vanwege het mooie weer. Op de Grote Markt en op het Plein was er geen stoel meer vrij. Maar gelukkig zijn er ook een aantal verborgen plekjes in Den Haag, die niet iedereen kent. Tussen de gebouwen, boven de ingang van de Haagse Bluf bevindt zich een Grand Café. Loop de passage van de Haagse Bluf in en ga aan de rechterkant een trap op. Op de eerste etage bevindt zich een groot dakterras, vol in de zon. Het is er erg gezellig en de service is prima. Een stukje verderop naast de Grote Kerk bevindt zich ‘Zebedeus’. Het is op een zonnige dag zeker de moeite waard om te kijken of er een plekje op het terras is. Het is er dan zeer idyllisch, zo onder de bomen.

Voor de zoetekauw zijn er ook een heleboel mogelijkheden. Wist je namelijk dat je bij de Zwarte Ruiter warme chocolademelk met slagroom én marshmallows kunt bestellen?  Ook zijn wij gezegend met het bestaan van de ‘Cheesecake Company’. Naast de overheerlijke cheesecakes kun je jezelf tegoed doen aan Amerikaanse lekkernijen: zelfgemaakte ‘Lemonade’, Twizzlers en Reese’s Peanutbutter cups zullen je hartje sneller laten kloppen. De High Tea lover raad ik aan om dit eens bij ‘’t Gouden Hooft’ uit te proberen. Je krijgt hier namelijk heel veel voor een schappelijke prijs. De binnenkant van dit historische gebouw is overigens erg spectaculair.

Voor de drankliefhebber is een bezoek aan destilleerderij ‘Van Kleef’ zeker de moeite waard. Onder het genot van een broodje met tapenade, olijven en wat nootjes kan je deelnemen aan een heuse jenever- en likeurproeverij, ondersteund door het historische verhaal van deze bijzonder plek. Je moet wel van tevoren reserveren.


Diner

Ten slotte komen we terecht bij mijn favoriete tijdstip van de dag: het diner! Hoewel ik hou van Vapiano en graag eet bij Popocatepetl is het leuk om eens te kijken naar andere eetgelegenheden die Den Haag te bieden heeft.
Aan de rand van Chinatown bevindt zich ‘Scallywags’. Een gezellig, huiselijk restaurant met een uitstraling die nergens in Den Haag is terug te vinden. Het restaurant wordt gerund door een internationaal en vriendelijk gezelschap. Bij Scallywags eet je wat de pot schaft. Alleen bij het hoofdgerecht heb je de keuze uit een vis, vlees of vegetarisch gerecht. Vervolg je reis richting het centrum en ga de eerste straat rechts na de Chinese poort. Wanneer je dit straatje in loopt kom je op een leuk pleintje, achter de Nieuwe Kerk. Naast allerlei leuke Aziatische tentjes biedt het Rabbijn Maarsenplein een podium aan het eerste budgetrestaurant van Nederland: ‘Dill’. Elke dag staan er verschillende gerechten op het menu, bereid met ingrediënten van de Lidl. Ik heb er zelf nog niet gegeten, maar ben erg benieuwd naar wat dit restaurant te bieden heeft.
Een plek die ik zeker heb bezocht is het hippe ‘Burgerz’, waar je hele lekkere en speciale hamburgers kan eten, mét zoete aardappelfriet! Het is er niet goedkoop, maar het is zeker de moeite waard om er eens te gaan eten. Ook de Denneweg is the place to be wat betreft eten. Ik at laatst bij ‘Café 2005’, een simpel café, maar het eten is er heel goed en heel goedkoop. Ook de spareribs van ‘De Resident’ zijn aan te raden.

Liefhebbers van Oosters eten opgelet! Ga naar ‘Umami’, dat zich bevindt naast de Vapiano. Bij Umami heb je recht op een driegangenmenu voor € 19,95,-. Per ronde kan je per persoon twee gerechten kiezen. De gerechten zijn écht heel erg lekker en zijn een mix van de Aziatische en de Franse keuken. Het is vooral leuk om een (klein) groepje te gaan. Op deze manier krijg je de kans om meer gerechten te proeven. You will love it! En als je dan toch op dreef bent, ga dan naar ‘Coco bango’, het meest succesvolle Perzische restaurant van Nederland. Dit restaurant staat zeker in mijn top 3 en mijn meest favoriete gerechten zijn: Mast O Khiar (Yoghurt met komkommer, gedroogd mint en zout) met brood, Mirza Ghasemi en Kashk O Bademdjan. Deze laatste twee staan in onze familie bekend als die ‘lekkere aubergine prutjes’, die je eet met brood.
Last but not least wil ik het hebben over twee restaurants waar wij als familie al jaren komen. Toevalligerwijs bevinden deze restaurant zich vlak bij elkaar. Te beginnen met het ‘Eethuisje Mirasa’, waar heerlijk Indisch eten wordt bereid. Wanneer je binnen komt in het restaurant word je hartelijk verwelkomt door Ome Jan. In de keuken staat zijn vrouw, die tijdens het eten af en toe een gezellig praatje komt maken. Een paar straten verder vind je het knusse restaurant ‘Joris en de Draek’ wat in de loop der jaren ons  familierestaurant is geworden. 


Verzoek

Ten slotte heb ik een vriendelijk doch dringend verzoek aan de culinaire goden. Haal alsjeblieft (Hotel) Bazar naar Den Haag. Je zult me zielsgelukkig maken.


Alles op een rijtje:

Appeltje Eitje
Fleurig en vrolijk in het Zeeheldenkwartier
Prins Hendrikstraat 69, 070 360 20 21

De Bakkerswinkel
Voor de échte genieter
Torenstraat 142
070 302 07 56

Burgerz
Het burger walhalla
Prinsestraat 23
070 356 00 62

Café 2005
Simpel, goedkoop en heel erg lekker!
Denneweg 7/F
070 364 40 94

Cheesecake Company
Hiervoor ga je zéker een extra sessie naar de sportschool
Torenstraat 32
070 887 81 58

Coco bango
Perzische schoonheid op een bord
Zuiderparklaan 241
070 323 50 96

Delice
Lunchen uit liefde
Willem de Zwijgerlaan 46
070 358 70 17

Destilleerderij Van Kleef
Proeven tot je de historie voor je ziet
Lange Beestenmarkt 109
070 345 22 73

Dill
Budget Food op z’n best
Rabbijn Maarsenplein 3
070 347 42 66

Eethuisje Mirasa
Indische gezelligheid bij Ome Jan
Reinkenstraat 61
070 346 41 98

Frankie Cafetaria
1001 lekkere broodjes
Herman costerstraat 182

’t Gouden Hooft
High Tea deluxe met glas in lood
Dagelijkse Groenmarkt 13
070 744 88 30

Grand Café de Haagse Bluf
Een zonnig terras, midden in eigen stad
Haagsche Bluf 3
070 427 2727

De Haagse Beek
Uitgebreid ontbijt achter de duinen
Machiel Vrijenhoeklaan 175
070 325 28 01

De Overkant
Gezellig lunchen aan de stationsweg
Stationsweg 32
070 302 07 56

De Passant
Een lunch in koninklijke sferen
Passage 44-46
070 364 90 38

De Resident
Klasse mét spareribs
Denneweg 53
070 364 87 88

Scallywags
Internationale allure in een huiselijke sfeer
Wagenstraat 146
070 445 16 00 of 06 54 71 10 86

Sint Joris en de draek
Lekker eten met de familie
Koningsplein 6
070 356 23 72

Umami
Fusion cooking to the max
B
uitenhof 46
070 392 18 08

Zebedeus
Even terug in de tijd
Rond de Grote Kerk 8
070 346 8393

De Zwarte Ruiter
They know how to make a girl happy
#chocolade melk met slagroom én marshmallows
Grote Markt 27
070 364 95 49

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage