#9 Bruisend Berlijn



    Een kortere versie van dit verhaal is hier te vinden: https://www.reiskrantreporter.nl/reports/5823-bruisend-berlijn



Een aantal jaar geleden ging ik met vijftien medestudenten van de opleiding CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming) naar Berlijn. Met een Eurolines bus, inclusief gezellige Poolse chauffeur, reden we als een speer door het Nederlandse en Duitse winterlandschap. Eenmaal aangekomen in Berlijn keken we onze ogen uit. Prachtige verlichting, gezellige kerstmarken en sneeuw zover het oog reikte. Het was een magisch gezicht, zo vlak voor de feestdagen. ‘CMV im Schnee’, zo doopten we onze reis. Ingepakt en aangekleed, inclusief thermo ondergoed, drie paar sokken en waterdichte schoenen banjerden we door de sneeuw, soms met temperaturen van min 15 graden Celsius. Helaas waren 3 paar sokken niet genoeg en voelden mijn voeten, na een tijdje gelopen te hebben, aan als ijsklompjes. Mijn vriendin Tessa huppelde vrolijk rond op haar Uggs. Eerder vond ik deze schoenen maar dure, lelijke ondingen, maar na het koude avontuur in Berlijn heb ik mijn principes opzij gezet. En na even sparen schafte ik een paar heerlijk warme, wollen Uggs aan om de koude winterdagen door te komen. 

Ondanks de extreme kou was de reis naar Berlijn er een om nooit te vergeten. Er was zo veel te zien, te bezoeken en te beleven. Berlijn bruist! Berlijn leeft! En met vijftien jeugdige vrienden op avontuur in deze historische en creatieve stad? Dat levert een heleboel leuke, bijzondere en hilarische ervaringen op. De ervaringen die ik heb opgedaan tijdens deze reis en de bezienswaardigheden die ik in een ander bezoek aan Berlijn opdeed, samen met een aantal plekken die ik nog wil gaan bezoeken zijn gebundeld in deze blog. Dus mocht je ooit een bezoek willen brengen aan deze wereldstad, neem dan eens een kijkje bij de volgende bijzondere plekken.


Jong, hip en happening
Tijdens onze reis was het al snel duidelijk dat Berlijn veel te bieden heeft aan de jonge generatie. Er is altijd wat te beleven in deze levendige stad. De eerste avond begon dan ook met een heuse kroegentocht op z’n Berlijns. 

Voor tien euro bezochten we, met de hulp van een jonge gids, de meeste opzienbarende, hippe en excentrieke tenten van Berlijn. Beginpunt was bij ‘The Yesterday Bar’ aan de Schonhauser Allee. Deze gezellige, hippie, flowerpower bar, inclusief speltafels veroverde onze harten in een oogwenk.  De rest van de avond werd volgestampt met een Gothic horror bar (skeletten, kisten en metal muziek voerden de boventoon), een Chinese bar, dé Absint bar, een louche underground bar en Club Franzz, die als hekkensluiter diende. Na een hoop plezier, gelal en gescandeer (“Nein mann, ich will noch nicht gehen! Ich will noch ein bisschen tanzen!”) begaven we ons naar het hostel waar wij verbleven.

Het ‘Generator Hostel’ aan de Storkower Straße bracht ons prima onderdak. Voor het schamele bedrag van tien euro per nacht verbleven we in een net uitziende dorm, inclusief kluisje, schoon sanitair en een uitgebreid ontbijtbuffet. De groep werd verdeeld over twee kamers, waarin we in stapelbedden sliepen. In het bed onder mij lag Yuran, onze grote vriendelijke reus die met zijn voeten buiten het bed hing. Wanneer hij zich omdraaide in zijn slaap werd ik in het bovenste bed gelanceerd. Je begrijpt dat dit hilarische momenten heeft opgeleverd!
  
Hostels, hotels en appartementen in Berlijn zijn zeer betaalbaar in vergelijking met accommodaties in andere grote steden. In een eerder bezoek aan Berlijn verbleef ik in een mooi en ruim appartement voor acht personen in de gezellige en kleurrijke wijk Kreuzberg. We verbleven hier vier dagen voor de prijs van 70 euro per persoon. Een koopje! Let wel op. De prijzen kunnen in de loop der tijd wat veranderen, dus check altijd even de website voor de actuele tarieven. 

Kunst en cultuur
Als cultureel en maatschappelijk onderlegde studenten waren wij erg benieuwd wat Berlijn ons op het gebied van kunst en cultuur te bieden had. Gelukkig bleek Berlijn een heus cultureel paradijs. De stad is namelijk te vergelijken met een schilderdoek, waarin straatkunstenaars invulling geven aan het straatbeeld. 

Dag twee begon dan ook met de ‘Free Berlin Daytour’ van de organisatie ‘Alternative Berlin’, waarin Berlijn vanuit het perspectief van street-art artiesten wordt bekeken. Vanaf het meeting point (de Starbucks onder de Fernsehturm op de Alexanderplatz) nam een vriendelijke gids ons mee op pad langs culturele hotspots, multiculturele wijken, bijzondere street-art en graffiti tekeningen, community art en nog veel meer. Het was een bijzondere dag met mooie verhalen over bekende en minder bekende werken en artiesten, zoals  El Bocho’s ‘Little Lucy’, XOOOOX en een heuse Space Invader van de Franse kunstenaar ‘Invader’. Het bijzonderste verhaal dat de op Heath Ledger lijkende gids ons vertelde ging over ‘Linda’s Ex’. Een street-art icoon, die steeds vaker opdook in het straatbeeld van Berlijn. De berichten die hij schreef waren gericht aan Linda, zijn ex die hij vreselijk miste. Zo liet hij een bericht achter op de muur van een café waarin hij haar vertelde dat hij hier elke donderdag en zaterdagavond smachtend zou wachten op haar komst. Naarmate de tijd verstreek en de berichtgeving over Linda steeds intensiever werd begonnen de bewoners van Berlijn te geloven dat Linda écht bestond. Haar ex was zo hevig naar haar op zoek en de inwoners van Berlijn kregen medelijden met hem. Ze reageerden op zijn berichten via internet, radio, krant en tv, hopende dat Linda bij hem terug zou komen. Uiteindelijk bleek Linda niet te bestaan en bleek de soap gebaseerd te zijn op artistieke vrijheid. Het leuke aan dit verhaal vind ik dat street-art kan aanzetten tot dialoog en dat het dus niet alleen een mooi plaatje is om naar te kijken. Het spreekt tot de verbeelding, het spreekt mensen aan en dat maakt dat Berlijn als culturele en kunstzinnige stad voor mij heel bijzonder is.
De tour duurde uiteindelijk 3 uur en is een absolute aanrader voor liefhebbers van moderne kunst, urban cultures en community art. Ook de East Side Gallery is een pronkstuk binnen het Berlijnse street-art palet. De galerie aan de Mühlenstraße is het grootst overgebleven stuk van de Berlijnse Muur, waarop kunstenaars van over de hele wereld hun stempel hebben gedrukt en waarbij hun politieke overtuiging naar buiten wordt gebracht. 

Liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen in het ‘Museumsinsel’, wat letterlijk museum eiland betekent en gevestigd is in de rivier de Spree. Op dit kleine eilandje bevinden zich een aantal belangrijke en imposante musea op het gebied van kunst en archeologie. In een eerder bezoek aan Berlijn bezocht ik het Pergamon museum, vernoemd naar het Pergamonaltaar uit Turkije. Dit altaar is overbracht naar het museum en dient als indrukwekkend openingsstuk van de gehele collectie. Door het museum heen zijn verschillende opgravingen en bouwwerken te vinden uit Oost-Europa en Azië.  De kolossale bouwwerken die het museum bevat zijn gigantisch indrukwekkend en het is zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken. Ook andere musea, zoals het Joodsmuseum, het Bauhaus-archiv en het Haus der Kulturen der Welt vragen om een bezoekje.

Sightseeing Berlin Style
Ook voor een simpel dagje sightseeing is Berlijn een absolute go. Deze enorme stad biedt namelijk onderdak aan een heleboel bijzondere en mooie plekken die je gezien móét hebben. Mijn tip? Schaf een metropas aan, die zowel op U- als S-Bahn geldig is. Op deze manier kan je snel en gemakkelijk door de stad reizen. Voor ons was deze pas een uitkomst, omdat het trotseren van de sneeuw een klein stukje makkelijker werd.

Een must see is de ‘Brandenburgertor’, de enige overgebleven stadspoort van Berlijn, wat misschien wel het bekendste bouwwerk van de stad is. Het bevindt zich aan het eind van Unter den Linden aan de Pariser Platz en is uitstekend voor een scala aan toeristische kiekjes. Ook de ‘Reichstag’ is zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit markante gebouw, inclusief spectaculaire koepel, is het Duitse Parlementsgebouw. Het gebouw is gratis te bezoeken tot een uur of 22:00. Boven in de koepel vind je een prachtig uitzicht over de stad. Een ander gebouw dat een 360 graden view over Berlijn biedt is de ‘Fernsehturm’ aan de Alexanderplatz. Deze televisietoren is met haar 365 meter het hoogste bouwwerk van Berlijn. Bovenin bevindt zich het ‘Tele-café’, een café dat ronddraait en een panorama uitzicht biedt aan de liefhebber. De Alexanderplatz is een plek waar we tijdens onze reis vaak kwamen. Je vindt er goede verbindingen met het openbaar vervoer en om de hoek bevond zich een gezellige kerstmarkt waar van alles te beleven viel.

Mocht je niet zo veel trek hebben in het plannen van zo’n sightseeing dag of heb je van het Berlijn avontuur last van je voeten gekregen? Koop dan een kaartje voor de vele Hop-on-Hop-off bussen, die langs alle highlights van Berlijn gaan. Vanuit de grote, rode dubbeldekkers zie je de stad met al haar toeristische trekpleisters aan je voorbij gaan. En mocht je de behoefte hebben om een bezienswaardigheid van dichtbij te bekijken, aarzel dan niet om uit te stappen.

De zwarte bladzijde in de historie van Berlijn
Soms vergeet men weleens dat Berlijn nog niet zo lang geleden een heel ander karakter had als nu. De Tweede Wereld oorlog veranderde Duitsland voorgoed. Een groot gedeelte van het historische centrum werd platgebombardeerd, waardoor delen van het oude centrum verloren gingen. En slechts één maand voor mijn geboorte in 1989 viel de Berlijnse Muur, het IJzeren Gordijn, dat Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde.

Een tumultueuze historie, die een schaduw wierp over heel Europa kan niet anders dan sporen na laten. Zo vind je op verschillenden plekken overblijfselen van de Muur. De enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn werd gemarkeerd door een kleine controlepost, Checkpoint Charlie. Hier controleerde men je legitimatie en werd besloten of je de grens wel of niet mocht passeren. Je kunt Checkpoint Charlie nog steeds bezoeken. Het monument bevindt zich aan de Friedrichstraße. Op het eerste gezicht lijkt het een simpel, klein huisje, midden in een normaal uitziende straat. Maar als je je eens goed hebt verdiept in alles wat zich daar vroeger afspeelde kan je je voorstellen dat veel Berlijners vol verlangen hebben gekeken naar al die mensen die de grens wél mochten passeren.

Een eindje verderop vindt je het Holocaust Mahnmal aan de Cora-Berliner-Straße. Het is het Holocaust monument, bestaande uit 2711 betonnen blokken, die verwijzen naar de systematische vernietiging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die ik ooit heb gezien. Daar liep ik met mijn studievrienden. Het was donker en er lag een dik pak sneeuw. Samen liepen we tussen de grijszwarte blokken door, die steeds hoger werden naarmate we verder het monument in liepen. De sneeuw knisperde onder onze koude voeten. Er begonnen steeds nauwere paden te ontstaan. Bij elke uitademing ontstond er een dampwolkje voor mijn ogen, die het schouwspel nog onheilspellender maakte. 

Andere indrukwekkende en onheilspellende bezienswaardigheden zijn de ondergrondse schuilkelders die onderdak boden aan duizenden inwoners in het geval van een bombardement of in het geval van een nucleaire aanval. De ‘Berliner Unterwelt Society’ organiseert een aantal tours in verschillende ondergrondse complexen. Ikzelf belandde, in mijn eerste bezoek aan Berlijn, via een groene deur in het metrostation ‘Gesundbronnen’ in het ondergrondse bunkercomplex. Donkere, muffe en claustrofobische ruimtes en gangenstelsels waren het terrein voor grote groepen mensen, die tijdens de oorlog schuilden voor de puinhoop die zich bovengronds afspeelde. In sommige ruimtes is te zien hoe ze daar geleefd moeten hebben in de oneindige duisternis, terwijl de stad werd plat gebombardeerd. 

Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Sachsenhausen, het concentratiekamp dat zich even buiten Berlijn bevindt. Deze plek staat nog op mijn To do – List, want ik heb me laten vertellen dat een bezoekje aan dit concentratiekamp heel indrukwekkend is.

Winkelen
De mannen trokken hun eigen plan en dus besloten de studievriendinnen om eens flink in de buidel te tasten. Als fervente shoppers reisden wij af naar de Kurfürstendamm (ook wel Ku’damm genoemd), dé winkelstraat van Berlijn. Naast de winkels die wij in Nederland kennen, zoals Zara en H&M vind je er de KaDeWe. Oftewel Kaufhaus Des Westens, het meest exclusieve warenhuis van Berlijn. Dit enorme warenhuis is vergelijkbaar met Lafayette in Parijs en met Harrods in Londen en is het grootste warenhuis van Europa. Je kunt er uren rondlopen en je tegoed doen aan allerlei soorten voedsel, designkleding, souvenirs en nog veel meer. Tijdens de feestdagen is het er prachtig versiert, dus zonder er iets te kopen is het al een belevenis op zich.
Een van de leukste momenten van onze laatste dag was het bezoeken van de vele vintagewinkels die Berlijn rijk is. Tweedehands design, gekke hoeden, plateauzolen, bontjassen, noem het maar op en je vindt het er. Berlijn is wat dat betreft het vintage-walhalla en zeer geschikt voor de aparte koopjesjager. Onze zoektocht naar leuke vintage aankopen vond plaats in een wijk vlakbij de Schonhauser Allee. In de gezellige straatjes rijzen de tweedehandswinkeltjes als paddenstoelen uit de grond. Het is heerlijk om er een dagje te shoppen en te zoeken naar dat ene pareltje. Mijn vrienden Tijs, Mourad en Frank kochten alle drie een fout trainingspak inclusief jaren tachtig print, waarmee ze de Duitse vrouwen probeerden te imponeren.

Eten en drinken
Ik ben in aardig wat Europese steden geweest, maar nergens at ik zo goedkoop als in Berlijn. In de levendige wijk Kreuzberg at ik eens een uitgebreide pasta carbonara voor slechts 3 euro. En met mijn studiegenoten at ik in een hip Italiaans tentje een driegangen menu, inclusief drankjes voor 12 euro. Het is niet heel moeilijk om een lekker restaurant te vinden, waar de gerechten niet veel kosten. Ga niet op zoek in grote, drukke straten, maar loop even verder en kijk in de minder drukke straatjes.
De lokale supermarkten waren onder de groep studenten zeer in trek. Met veel genot en gulzigheid verorberden we de ‘Haribo Tropifrutti’, die ik hier in Nederland nog niet heb kunnen ontdekken, en dronken we liters verse sinaasappelsap voor de vitamientjes. Ook het dagelijkse vieruurtje, wat in Duitsland bekend staat onder de noemer ‘Kaffee und Kuchen’ trok mijn aandacht. Even langs een bakkertje om een lekkernij uit te zoeken en op te peuzelen onder het genot van een cappuccino.
Mijn favoriete Duitse specialiteit bleek de ‘currywurst’ (mit pommes). Schuin onder het appartement waar ik verbleef tijdens mijn eerste kennismaking met Berlijn bleken ze de beste currywurst in Berlijn te verkopen. Dus mocht je benieuwd zijn naar deze verrukkelijke worst, reis dan af naar ‘Curry 36’, aan Mehringdamm 36 in Kreuzberg.

Algemene tips
Natuurlijk zijn er ook nog wat algemene tips, die je verblijf in Berlijn nóg optimaler zullen maken.

-       Er zijn, wat mij betreft, twee periodes waarin je Berlijn het beste kan bezoeken: in de zomer, wanneer iedereen buiten is en Berlijn leeft. En vlak voor de kerst, waarbij het idyllische sneeuwlandschap en de gezellige kerstmarkten een typisch Duitse uitstraling geven. Berlijn is een stad met veel hoge gebouwen, beton en grijstinten. In de regen komt de magie van Berlijn daarom niet helemaal tot z’n recht, waardoor ik tijdens mijn eerste bezoek nog niet erg gecharmeerd was van de stad. Dit veranderde vrijwel meteen na de eerste dag van mijn tweede bezoek, zo idyllisch in de sneeuw.
-         Je kunt op verschillende manieren in Berlijn komen, zowel per auto, per bus, per vliegtuig en per trein. Mocht je een budgetvakantie voor ogen hebben ga dan óf op zoek naar goedkope vliegtickets (bijvoorbeeld via Ryan Air) óf neem de bus. Voor 60 euro heb je al een retourticket met de bus en voor 40 euro vloog ik, weliswaar vanaf Weeze, naar die mooie Duitse stad. 

-         Schaf bij aankomst in Berlijn een openbaar vervoer kaart aan voor het aantal dagen dat je er bent. Berlijn is een enorme stad met veel leuke plekken, die het makkelijkst te bereiken zijn met de metro.

-        Bekijk van te voren wat je graag wilt bezoeken en kijk dan wat de makkelijkste route is. Zo ben je goed voorbereid en reis je niet steeds heen en weer.

-        Mocht je geïnteresseerd zijn in de historie van de Berlijnse muur; er is een lied dat voor mij omvat hoe het in die tijd geweest moet zijn. Het is: Over de muur van het Klein Orkest. Mijn Haagse voorbeeld Harry Jekkers zingt hier over de tijd waarin Oost- en West-Berlijn verdeeld waren. Ik vindt het een prachtig en indrukwekkende song, die iedereen een keer gehoord moet hebben.


Conclusie? Ich bin ein Berliner! Mocht je een stedentrip maken naar Berlijn, probeer dan zoveel mogelijk aspecten van de stad te bekijken. Zo verdwijnt het grijze, betonnen uiterlijk van de gebouwen en verandert de stad in een kleurig schilderdoek, waarin er altijd wat te zien of te beleven is. Om je reis wat te vergemakkelijken volgt een overzicht van alle genoemde bezienswaardigheden.



Bauhaus Archiv
Hét Bauhaus Museum in Berlijn
Klingelhöferstraße 14
10785 Berlijn
+49 30 2540020
U-Bahn Nollendorfplatz

Berliner Unterwelt
Bezoek Berlijn ondergronds
Route 1
Brunnenstraße 105
13355 Berlijn
(030) 499 105-17
Ingang via U-Bahn Gesundbrunnen

Brandenburgertor
Indrukwekkende stadspoort voor in het plakboek
Pariser Platz
10117 Berlijn
U-Bahn Brandenburgertor

Checkpoint Charlie
De grensovergang die gelukkig is opgeheven
Friedrichstraße 43 – 45
10117 Berlijn
U-Bahn Kochstr. / Checkpoint Charlie

Curry 36
De lekkerste currywurst van Berlijn!
Mehringdamm 36
10961 Berlijn
+49 30 25517368
U-Bahn Mehringdamm

East Side Gallery
Street-art op een stukje historie
Mühlenstraße
10243 Berlijn
S-Bahn Ostbahnhof

Fernsehturm
360 graden uitzicht over Berlijn
Panoramastraße 1A
10178 Berlijn
+49 30 247575875
U-Bahn Alexanderplatz

Free Berlin Daytour
Street-art in Berlijn
Verzamelplaats is onder de Fernsehturm bij de Starbucks
http://alternativeberlin.com/subculture-berlin-free-tour
Reserveer wanneer de groep groter is dan tien personen

Generator Hostel Prenzlauer Berg
Het leukste hostel van Berlijn!
Storkower Straße 160
10407 Berlijn
+49 30 4172400
S-Bahn Landsberger Allee
http://generatorhostels.com/en/destinations/berlin/prenzlauer-berg/

Haus der Kulturen der Welt
Dé plek voor moderne niet-Europese kunst
John-Foster-Dulles-Allee 10
10557 Berlijn
+49 30 397870
U-Bahn Bundestag

Holocaust Mahnmal
Indrukwekkend monument voor Joodse slachtoffers
Cora-Berliner-Straße 1
10117 Berlijn
S-Bahn Brandenburger Tor of Potsdammer Platz

Joods museum
Prachtige architectuur met culturele inhoud
Lindenstraße 9-14
10969 Berlijn
+49 30 25993300
U-Bahn
Hallesches Tor of Kochstraße

KaDeWe
Het grootste warenhuis van Europa
Tauentzienstraße 21-24
10789 Berlijn
+49 30 21210
U-Bahn Wittenbergplatz

Kroegentocht
Een tocht door het nachtleven van Berlijn
Start vanaf de Yesterday Bar
Metzer strasse 2
+49 (0)162 81 98 264
U2 Senefelderplatz
http://alternativeberlin.com/berlin-alternative-pubcrawl

Pergamon Museum
Archeologie op het Museuminsel
Bodestraße 1-3
10178 Berlijn
+49 30 266424242
U- of S-Bahn
Friedrichstraße of S-Bahn Hackescher Markt

Reichstag
Het Duits parlementsgebouw
Platz der Republik 1
11011 Berlijn
+49 30 22732152
U-Bahn Bundestag

Sachsenhausen
Gruwelijkheden in het concentratiekamp net buiten Berlijn
Straße der Nationen 22
D-16515 Oranienburg
Station Oranienburg en vervolgens met buslijn 804 naar halte Oranienburg

Lizzie's Look On Life: #9 Bruisend Berlijn

woensdag 23 april 2014

#9 Bruisend Berlijn



    Een kortere versie van dit verhaal is hier te vinden: https://www.reiskrantreporter.nl/reports/5823-bruisend-berlijn



Een aantal jaar geleden ging ik met vijftien medestudenten van de opleiding CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming) naar Berlijn. Met een Eurolines bus, inclusief gezellige Poolse chauffeur, reden we als een speer door het Nederlandse en Duitse winterlandschap. Eenmaal aangekomen in Berlijn keken we onze ogen uit. Prachtige verlichting, gezellige kerstmarken en sneeuw zover het oog reikte. Het was een magisch gezicht, zo vlak voor de feestdagen. ‘CMV im Schnee’, zo doopten we onze reis. Ingepakt en aangekleed, inclusief thermo ondergoed, drie paar sokken en waterdichte schoenen banjerden we door de sneeuw, soms met temperaturen van min 15 graden Celsius. Helaas waren 3 paar sokken niet genoeg en voelden mijn voeten, na een tijdje gelopen te hebben, aan als ijsklompjes. Mijn vriendin Tessa huppelde vrolijk rond op haar Uggs. Eerder vond ik deze schoenen maar dure, lelijke ondingen, maar na het koude avontuur in Berlijn heb ik mijn principes opzij gezet. En na even sparen schafte ik een paar heerlijk warme, wollen Uggs aan om de koude winterdagen door te komen. 

Ondanks de extreme kou was de reis naar Berlijn er een om nooit te vergeten. Er was zo veel te zien, te bezoeken en te beleven. Berlijn bruist! Berlijn leeft! En met vijftien jeugdige vrienden op avontuur in deze historische en creatieve stad? Dat levert een heleboel leuke, bijzondere en hilarische ervaringen op. De ervaringen die ik heb opgedaan tijdens deze reis en de bezienswaardigheden die ik in een ander bezoek aan Berlijn opdeed, samen met een aantal plekken die ik nog wil gaan bezoeken zijn gebundeld in deze blog. Dus mocht je ooit een bezoek willen brengen aan deze wereldstad, neem dan eens een kijkje bij de volgende bijzondere plekken.


Jong, hip en happening
Tijdens onze reis was het al snel duidelijk dat Berlijn veel te bieden heeft aan de jonge generatie. Er is altijd wat te beleven in deze levendige stad. De eerste avond begon dan ook met een heuse kroegentocht op z’n Berlijns. 

Voor tien euro bezochten we, met de hulp van een jonge gids, de meeste opzienbarende, hippe en excentrieke tenten van Berlijn. Beginpunt was bij ‘The Yesterday Bar’ aan de Schonhauser Allee. Deze gezellige, hippie, flowerpower bar, inclusief speltafels veroverde onze harten in een oogwenk.  De rest van de avond werd volgestampt met een Gothic horror bar (skeletten, kisten en metal muziek voerden de boventoon), een Chinese bar, dé Absint bar, een louche underground bar en Club Franzz, die als hekkensluiter diende. Na een hoop plezier, gelal en gescandeer (“Nein mann, ich will noch nicht gehen! Ich will noch ein bisschen tanzen!”) begaven we ons naar het hostel waar wij verbleven.

Het ‘Generator Hostel’ aan de Storkower Straße bracht ons prima onderdak. Voor het schamele bedrag van tien euro per nacht verbleven we in een net uitziende dorm, inclusief kluisje, schoon sanitair en een uitgebreid ontbijtbuffet. De groep werd verdeeld over twee kamers, waarin we in stapelbedden sliepen. In het bed onder mij lag Yuran, onze grote vriendelijke reus die met zijn voeten buiten het bed hing. Wanneer hij zich omdraaide in zijn slaap werd ik in het bovenste bed gelanceerd. Je begrijpt dat dit hilarische momenten heeft opgeleverd!
  
Hostels, hotels en appartementen in Berlijn zijn zeer betaalbaar in vergelijking met accommodaties in andere grote steden. In een eerder bezoek aan Berlijn verbleef ik in een mooi en ruim appartement voor acht personen in de gezellige en kleurrijke wijk Kreuzberg. We verbleven hier vier dagen voor de prijs van 70 euro per persoon. Een koopje! Let wel op. De prijzen kunnen in de loop der tijd wat veranderen, dus check altijd even de website voor de actuele tarieven. 

Kunst en cultuur
Als cultureel en maatschappelijk onderlegde studenten waren wij erg benieuwd wat Berlijn ons op het gebied van kunst en cultuur te bieden had. Gelukkig bleek Berlijn een heus cultureel paradijs. De stad is namelijk te vergelijken met een schilderdoek, waarin straatkunstenaars invulling geven aan het straatbeeld. 

Dag twee begon dan ook met de ‘Free Berlin Daytour’ van de organisatie ‘Alternative Berlin’, waarin Berlijn vanuit het perspectief van street-art artiesten wordt bekeken. Vanaf het meeting point (de Starbucks onder de Fernsehturm op de Alexanderplatz) nam een vriendelijke gids ons mee op pad langs culturele hotspots, multiculturele wijken, bijzondere street-art en graffiti tekeningen, community art en nog veel meer. Het was een bijzondere dag met mooie verhalen over bekende en minder bekende werken en artiesten, zoals  El Bocho’s ‘Little Lucy’, XOOOOX en een heuse Space Invader van de Franse kunstenaar ‘Invader’. Het bijzonderste verhaal dat de op Heath Ledger lijkende gids ons vertelde ging over ‘Linda’s Ex’. Een street-art icoon, die steeds vaker opdook in het straatbeeld van Berlijn. De berichten die hij schreef waren gericht aan Linda, zijn ex die hij vreselijk miste. Zo liet hij een bericht achter op de muur van een café waarin hij haar vertelde dat hij hier elke donderdag en zaterdagavond smachtend zou wachten op haar komst. Naarmate de tijd verstreek en de berichtgeving over Linda steeds intensiever werd begonnen de bewoners van Berlijn te geloven dat Linda écht bestond. Haar ex was zo hevig naar haar op zoek en de inwoners van Berlijn kregen medelijden met hem. Ze reageerden op zijn berichten via internet, radio, krant en tv, hopende dat Linda bij hem terug zou komen. Uiteindelijk bleek Linda niet te bestaan en bleek de soap gebaseerd te zijn op artistieke vrijheid. Het leuke aan dit verhaal vind ik dat street-art kan aanzetten tot dialoog en dat het dus niet alleen een mooi plaatje is om naar te kijken. Het spreekt tot de verbeelding, het spreekt mensen aan en dat maakt dat Berlijn als culturele en kunstzinnige stad voor mij heel bijzonder is.
De tour duurde uiteindelijk 3 uur en is een absolute aanrader voor liefhebbers van moderne kunst, urban cultures en community art. Ook de East Side Gallery is een pronkstuk binnen het Berlijnse street-art palet. De galerie aan de Mühlenstraße is het grootst overgebleven stuk van de Berlijnse Muur, waarop kunstenaars van over de hele wereld hun stempel hebben gedrukt en waarbij hun politieke overtuiging naar buiten wordt gebracht. 

Liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen in het ‘Museumsinsel’, wat letterlijk museum eiland betekent en gevestigd is in de rivier de Spree. Op dit kleine eilandje bevinden zich een aantal belangrijke en imposante musea op het gebied van kunst en archeologie. In een eerder bezoek aan Berlijn bezocht ik het Pergamon museum, vernoemd naar het Pergamonaltaar uit Turkije. Dit altaar is overbracht naar het museum en dient als indrukwekkend openingsstuk van de gehele collectie. Door het museum heen zijn verschillende opgravingen en bouwwerken te vinden uit Oost-Europa en Azië.  De kolossale bouwwerken die het museum bevat zijn gigantisch indrukwekkend en het is zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken. Ook andere musea, zoals het Joodsmuseum, het Bauhaus-archiv en het Haus der Kulturen der Welt vragen om een bezoekje.

Sightseeing Berlin Style
Ook voor een simpel dagje sightseeing is Berlijn een absolute go. Deze enorme stad biedt namelijk onderdak aan een heleboel bijzondere en mooie plekken die je gezien móét hebben. Mijn tip? Schaf een metropas aan, die zowel op U- als S-Bahn geldig is. Op deze manier kan je snel en gemakkelijk door de stad reizen. Voor ons was deze pas een uitkomst, omdat het trotseren van de sneeuw een klein stukje makkelijker werd.

Een must see is de ‘Brandenburgertor’, de enige overgebleven stadspoort van Berlijn, wat misschien wel het bekendste bouwwerk van de stad is. Het bevindt zich aan het eind van Unter den Linden aan de Pariser Platz en is uitstekend voor een scala aan toeristische kiekjes. Ook de ‘Reichstag’ is zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit markante gebouw, inclusief spectaculaire koepel, is het Duitse Parlementsgebouw. Het gebouw is gratis te bezoeken tot een uur of 22:00. Boven in de koepel vind je een prachtig uitzicht over de stad. Een ander gebouw dat een 360 graden view over Berlijn biedt is de ‘Fernsehturm’ aan de Alexanderplatz. Deze televisietoren is met haar 365 meter het hoogste bouwwerk van Berlijn. Bovenin bevindt zich het ‘Tele-café’, een café dat ronddraait en een panorama uitzicht biedt aan de liefhebber. De Alexanderplatz is een plek waar we tijdens onze reis vaak kwamen. Je vindt er goede verbindingen met het openbaar vervoer en om de hoek bevond zich een gezellige kerstmarkt waar van alles te beleven viel.

Mocht je niet zo veel trek hebben in het plannen van zo’n sightseeing dag of heb je van het Berlijn avontuur last van je voeten gekregen? Koop dan een kaartje voor de vele Hop-on-Hop-off bussen, die langs alle highlights van Berlijn gaan. Vanuit de grote, rode dubbeldekkers zie je de stad met al haar toeristische trekpleisters aan je voorbij gaan. En mocht je de behoefte hebben om een bezienswaardigheid van dichtbij te bekijken, aarzel dan niet om uit te stappen.

De zwarte bladzijde in de historie van Berlijn
Soms vergeet men weleens dat Berlijn nog niet zo lang geleden een heel ander karakter had als nu. De Tweede Wereld oorlog veranderde Duitsland voorgoed. Een groot gedeelte van het historische centrum werd platgebombardeerd, waardoor delen van het oude centrum verloren gingen. En slechts één maand voor mijn geboorte in 1989 viel de Berlijnse Muur, het IJzeren Gordijn, dat Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde.

Een tumultueuze historie, die een schaduw wierp over heel Europa kan niet anders dan sporen na laten. Zo vind je op verschillenden plekken overblijfselen van de Muur. De enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn werd gemarkeerd door een kleine controlepost, Checkpoint Charlie. Hier controleerde men je legitimatie en werd besloten of je de grens wel of niet mocht passeren. Je kunt Checkpoint Charlie nog steeds bezoeken. Het monument bevindt zich aan de Friedrichstraße. Op het eerste gezicht lijkt het een simpel, klein huisje, midden in een normaal uitziende straat. Maar als je je eens goed hebt verdiept in alles wat zich daar vroeger afspeelde kan je je voorstellen dat veel Berlijners vol verlangen hebben gekeken naar al die mensen die de grens wél mochten passeren.

Een eindje verderop vindt je het Holocaust Mahnmal aan de Cora-Berliner-Straße. Het is het Holocaust monument, bestaande uit 2711 betonnen blokken, die verwijzen naar de systematische vernietiging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die ik ooit heb gezien. Daar liep ik met mijn studievrienden. Het was donker en er lag een dik pak sneeuw. Samen liepen we tussen de grijszwarte blokken door, die steeds hoger werden naarmate we verder het monument in liepen. De sneeuw knisperde onder onze koude voeten. Er begonnen steeds nauwere paden te ontstaan. Bij elke uitademing ontstond er een dampwolkje voor mijn ogen, die het schouwspel nog onheilspellender maakte. 

Andere indrukwekkende en onheilspellende bezienswaardigheden zijn de ondergrondse schuilkelders die onderdak boden aan duizenden inwoners in het geval van een bombardement of in het geval van een nucleaire aanval. De ‘Berliner Unterwelt Society’ organiseert een aantal tours in verschillende ondergrondse complexen. Ikzelf belandde, in mijn eerste bezoek aan Berlijn, via een groene deur in het metrostation ‘Gesundbronnen’ in het ondergrondse bunkercomplex. Donkere, muffe en claustrofobische ruimtes en gangenstelsels waren het terrein voor grote groepen mensen, die tijdens de oorlog schuilden voor de puinhoop die zich bovengronds afspeelde. In sommige ruimtes is te zien hoe ze daar geleefd moeten hebben in de oneindige duisternis, terwijl de stad werd plat gebombardeerd. 

Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Sachsenhausen, het concentratiekamp dat zich even buiten Berlijn bevindt. Deze plek staat nog op mijn To do – List, want ik heb me laten vertellen dat een bezoekje aan dit concentratiekamp heel indrukwekkend is.

Winkelen
De mannen trokken hun eigen plan en dus besloten de studievriendinnen om eens flink in de buidel te tasten. Als fervente shoppers reisden wij af naar de Kurfürstendamm (ook wel Ku’damm genoemd), dé winkelstraat van Berlijn. Naast de winkels die wij in Nederland kennen, zoals Zara en H&M vind je er de KaDeWe. Oftewel Kaufhaus Des Westens, het meest exclusieve warenhuis van Berlijn. Dit enorme warenhuis is vergelijkbaar met Lafayette in Parijs en met Harrods in Londen en is het grootste warenhuis van Europa. Je kunt er uren rondlopen en je tegoed doen aan allerlei soorten voedsel, designkleding, souvenirs en nog veel meer. Tijdens de feestdagen is het er prachtig versiert, dus zonder er iets te kopen is het al een belevenis op zich.
Een van de leukste momenten van onze laatste dag was het bezoeken van de vele vintagewinkels die Berlijn rijk is. Tweedehands design, gekke hoeden, plateauzolen, bontjassen, noem het maar op en je vindt het er. Berlijn is wat dat betreft het vintage-walhalla en zeer geschikt voor de aparte koopjesjager. Onze zoektocht naar leuke vintage aankopen vond plaats in een wijk vlakbij de Schonhauser Allee. In de gezellige straatjes rijzen de tweedehandswinkeltjes als paddenstoelen uit de grond. Het is heerlijk om er een dagje te shoppen en te zoeken naar dat ene pareltje. Mijn vrienden Tijs, Mourad en Frank kochten alle drie een fout trainingspak inclusief jaren tachtig print, waarmee ze de Duitse vrouwen probeerden te imponeren.

Eten en drinken
Ik ben in aardig wat Europese steden geweest, maar nergens at ik zo goedkoop als in Berlijn. In de levendige wijk Kreuzberg at ik eens een uitgebreide pasta carbonara voor slechts 3 euro. En met mijn studiegenoten at ik in een hip Italiaans tentje een driegangen menu, inclusief drankjes voor 12 euro. Het is niet heel moeilijk om een lekker restaurant te vinden, waar de gerechten niet veel kosten. Ga niet op zoek in grote, drukke straten, maar loop even verder en kijk in de minder drukke straatjes.
De lokale supermarkten waren onder de groep studenten zeer in trek. Met veel genot en gulzigheid verorberden we de ‘Haribo Tropifrutti’, die ik hier in Nederland nog niet heb kunnen ontdekken, en dronken we liters verse sinaasappelsap voor de vitamientjes. Ook het dagelijkse vieruurtje, wat in Duitsland bekend staat onder de noemer ‘Kaffee und Kuchen’ trok mijn aandacht. Even langs een bakkertje om een lekkernij uit te zoeken en op te peuzelen onder het genot van een cappuccino.
Mijn favoriete Duitse specialiteit bleek de ‘currywurst’ (mit pommes). Schuin onder het appartement waar ik verbleef tijdens mijn eerste kennismaking met Berlijn bleken ze de beste currywurst in Berlijn te verkopen. Dus mocht je benieuwd zijn naar deze verrukkelijke worst, reis dan af naar ‘Curry 36’, aan Mehringdamm 36 in Kreuzberg.

Algemene tips
Natuurlijk zijn er ook nog wat algemene tips, die je verblijf in Berlijn nóg optimaler zullen maken.

-       Er zijn, wat mij betreft, twee periodes waarin je Berlijn het beste kan bezoeken: in de zomer, wanneer iedereen buiten is en Berlijn leeft. En vlak voor de kerst, waarbij het idyllische sneeuwlandschap en de gezellige kerstmarkten een typisch Duitse uitstraling geven. Berlijn is een stad met veel hoge gebouwen, beton en grijstinten. In de regen komt de magie van Berlijn daarom niet helemaal tot z’n recht, waardoor ik tijdens mijn eerste bezoek nog niet erg gecharmeerd was van de stad. Dit veranderde vrijwel meteen na de eerste dag van mijn tweede bezoek, zo idyllisch in de sneeuw.
-         Je kunt op verschillende manieren in Berlijn komen, zowel per auto, per bus, per vliegtuig en per trein. Mocht je een budgetvakantie voor ogen hebben ga dan óf op zoek naar goedkope vliegtickets (bijvoorbeeld via Ryan Air) óf neem de bus. Voor 60 euro heb je al een retourticket met de bus en voor 40 euro vloog ik, weliswaar vanaf Weeze, naar die mooie Duitse stad. 

-         Schaf bij aankomst in Berlijn een openbaar vervoer kaart aan voor het aantal dagen dat je er bent. Berlijn is een enorme stad met veel leuke plekken, die het makkelijkst te bereiken zijn met de metro.

-        Bekijk van te voren wat je graag wilt bezoeken en kijk dan wat de makkelijkste route is. Zo ben je goed voorbereid en reis je niet steeds heen en weer.

-        Mocht je geïnteresseerd zijn in de historie van de Berlijnse muur; er is een lied dat voor mij omvat hoe het in die tijd geweest moet zijn. Het is: Over de muur van het Klein Orkest. Mijn Haagse voorbeeld Harry Jekkers zingt hier over de tijd waarin Oost- en West-Berlijn verdeeld waren. Ik vindt het een prachtig en indrukwekkende song, die iedereen een keer gehoord moet hebben.


Conclusie? Ich bin ein Berliner! Mocht je een stedentrip maken naar Berlijn, probeer dan zoveel mogelijk aspecten van de stad te bekijken. Zo verdwijnt het grijze, betonnen uiterlijk van de gebouwen en verandert de stad in een kleurig schilderdoek, waarin er altijd wat te zien of te beleven is. Om je reis wat te vergemakkelijken volgt een overzicht van alle genoemde bezienswaardigheden.



Bauhaus Archiv
Hét Bauhaus Museum in Berlijn
Klingelhöferstraße 14
10785 Berlijn
+49 30 2540020
U-Bahn Nollendorfplatz

Berliner Unterwelt
Bezoek Berlijn ondergronds
Route 1
Brunnenstraße 105
13355 Berlijn
(030) 499 105-17
Ingang via U-Bahn Gesundbrunnen

Brandenburgertor
Indrukwekkende stadspoort voor in het plakboek
Pariser Platz
10117 Berlijn
U-Bahn Brandenburgertor

Checkpoint Charlie
De grensovergang die gelukkig is opgeheven
Friedrichstraße 43 – 45
10117 Berlijn
U-Bahn Kochstr. / Checkpoint Charlie

Curry 36
De lekkerste currywurst van Berlijn!
Mehringdamm 36
10961 Berlijn
+49 30 25517368
U-Bahn Mehringdamm

East Side Gallery
Street-art op een stukje historie
Mühlenstraße
10243 Berlijn
S-Bahn Ostbahnhof

Fernsehturm
360 graden uitzicht over Berlijn
Panoramastraße 1A
10178 Berlijn
+49 30 247575875
U-Bahn Alexanderplatz

Free Berlin Daytour
Street-art in Berlijn
Verzamelplaats is onder de Fernsehturm bij de Starbucks
http://alternativeberlin.com/subculture-berlin-free-tour
Reserveer wanneer de groep groter is dan tien personen

Generator Hostel Prenzlauer Berg
Het leukste hostel van Berlijn!
Storkower Straße 160
10407 Berlijn
+49 30 4172400
S-Bahn Landsberger Allee
http://generatorhostels.com/en/destinations/berlin/prenzlauer-berg/

Haus der Kulturen der Welt
Dé plek voor moderne niet-Europese kunst
John-Foster-Dulles-Allee 10
10557 Berlijn
+49 30 397870
U-Bahn Bundestag

Holocaust Mahnmal
Indrukwekkend monument voor Joodse slachtoffers
Cora-Berliner-Straße 1
10117 Berlijn
S-Bahn Brandenburger Tor of Potsdammer Platz

Joods museum
Prachtige architectuur met culturele inhoud
Lindenstraße 9-14
10969 Berlijn
+49 30 25993300
U-Bahn
Hallesches Tor of Kochstraße

KaDeWe
Het grootste warenhuis van Europa
Tauentzienstraße 21-24
10789 Berlijn
+49 30 21210
U-Bahn Wittenbergplatz

Kroegentocht
Een tocht door het nachtleven van Berlijn
Start vanaf de Yesterday Bar
Metzer strasse 2
+49 (0)162 81 98 264
U2 Senefelderplatz
http://alternativeberlin.com/berlin-alternative-pubcrawl

Pergamon Museum
Archeologie op het Museuminsel
Bodestraße 1-3
10178 Berlijn
+49 30 266424242
U- of S-Bahn
Friedrichstraße of S-Bahn Hackescher Markt

Reichstag
Het Duits parlementsgebouw
Platz der Republik 1
11011 Berlijn
+49 30 22732152
U-Bahn Bundestag

Sachsenhausen
Gruwelijkheden in het concentratiekamp net buiten Berlijn
Straße der Nationen 22
D-16515 Oranienburg
Station Oranienburg en vervolgens met buslijn 804 naar halte Oranienburg

1 reacties:

Op 23 april 2014 om 22:21 , Anonymous Anoniem zei...

wauw wat een lijst, leuk!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage