11# Culinair hoogstandje of noodzakelijk kwaad?



Eten is een van de belangrijkste bezigheden in ons leven. We doen het om ons lichaam te voeden, om energie te krijgen en omdat we het lekker vinden. Eten verbindt, zegt men weleens. En dit blijkt telkens weer waar te zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje voelen we ons allemaal beter. Ook kookprogramma’s zijn populairder dan ooit. Bakwedstrijden als ‘Heel Holland bakt’ en ‘Bake my day’ bleken ware kijkcijferkanonnen. En ook ‘Masterchef’, ‘Topchef’ en programma’s van chef-koks, zoals Herman den Blijker en Robert Kranenborg, doen het goed.

Nu moet ik eerlijk zijn.. Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n keukenprinses. Het idee dat ik uren in de keuken moet sloven om een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten, die na tien minuten geheel is verorberd, is niet bepaald mijn idee van voldoening. Toch blijft koken een noodzakelijk kwaad, want ja.. je moet toch eten. En mijn liefde voor eten is onmetelijk groot. Vandaar dat ik mezelf heb voorgenomen om me wat meer te verdiepen in het wel en wee van het koken, bakken, braden, stomen, smoren, pocheren, en alle andere technieken die de kookwereld omvat. Een puntje van aandacht voor de mensen om mij heen: verwacht nu niet dat ik binnenkort uren in de keuken sta, ik beschouw het kook-onderzoekje namelijk als iets puur academisch. ‘Voor als het nodig is’. Dan kan het nooit tegenvallen!

Er zijn een aantal dingen die mij op kook-gebied wél kunnen bekoren. Zo kijk ik met plezier naar hoe Jamie Oliver en Nigella Lawson hun kookkunsten tentoonspreiden met al het lekkers dat zij binnen de keukenmuren produceren. Ook lees ik sinds kort kookblogs, waarbij een lekker recept voorzien wordt van een leuk verhaaltje. Zo ben ik een grote fan van de blog van Aaf Brandt Corstius (amateurkokenvoorbeginners.blogspot.nl). Koken met een komische noot, dat is wat het is. De manier waarop Aaf haar columns schrijft spreekt me heel erg aan. Telkens als ik haar literaire, komische hoogstandjes lees hoor ik haar in mijn hoofd praten op een Paulien Cornelisse-achtige manier, zoals ze ook deed tijdens het afgelopen seizoen van Wie is de Mol. Een manier van praten en schrijven die heel erg bij mij past en waar ik stiekem een lach van op mijn gezicht krijg. Ik snap haar wel, denk ik zo. De titel, ‘Amateurkoken voor beginners’, die Aaf aan haar kookblog gaf, sprak me meteen aan. Je moet nu eenmaal, als kook-debutant, zo laagdrempelig mogelijk beginnen. Het idee dat iets ‘zo gepiept is’, klinkt altijd fijner dan ‘inventief koken voor gevorderden’. Want ja, ik moet realistisch blijven, gevorderd ben ik niet. 

Een andere leuke en laagdrempelige blog is die van Kim Pars (te vinden via happinessinlife89.wordpress.com). Een meisje dat ik via via ken die ook het blogvirus heeft opgelopen.  En dat is maar goed ook! Ook zij pakt haar lekkere receptjes in een mooi en persoonlijk jasje, ondersteund door het nodige beeldmateriaal. Ze deelt niet alleen receptjes, maar ook lifestyle tips om je leven wat leuker en gezonder te maken. 

Toch blijf ik ook fan van het tastbare, ouderwetse kookboek. Dat digitale tijdperk, waar we ons in bevinden, bokst voor mij niet altijd op tegen het gedrukte woord. Zo blijf ik angstvallig vasthouden aan de papieren agenda en ook de e-reader is nog niet in mijn leven geïnfiltreerd. Sinterklaas gaf dan ook, namens ondergetekende, mijn lieve, kook liefhebbende vriendje een prachtig ‘New York kookboek’ met allerlei leuke receptjes, foto’s en verhaaltjes uit the Big Apple. Wat opviel is dat dit kookboek veel bakrecepten bevat en dát is nou juist iets waarvoor ik me wel  in de keuken begeef!

Taarten, cupcakes, koekjes en andere zoetigheden behoren zeker tot de top van mijn kookactiviteiten. Is er een High Tea of een bakwedstrijd op werk, dan ben ik van de partij! Zo maakte ik laatst lekkere meringue schuimpjes en ga ik zo nu en dan los met het cupcake-kookboek dat ik een aantal jaar geleden in Londen kocht. Toch blijft mijn liefde voor eten, het werkwoord, het grootst. En tja, wat niet is kan nog komen. Wellicht ben ik in de toekomst een ware kookmaniak en kook ik Aaf en Kim er allebei uit!

Lizzie's Look On Life: 11# Culinair hoogstandje of noodzakelijk kwaad?

donderdag 15 mei 2014

11# Culinair hoogstandje of noodzakelijk kwaad?



Eten is een van de belangrijkste bezigheden in ons leven. We doen het om ons lichaam te voeden, om energie te krijgen en omdat we het lekker vinden. Eten verbindt, zegt men weleens. En dit blijkt telkens weer waar te zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje voelen we ons allemaal beter. Ook kookprogramma’s zijn populairder dan ooit. Bakwedstrijden als ‘Heel Holland bakt’ en ‘Bake my day’ bleken ware kijkcijferkanonnen. En ook ‘Masterchef’, ‘Topchef’ en programma’s van chef-koks, zoals Herman den Blijker en Robert Kranenborg, doen het goed.

Nu moet ik eerlijk zijn.. Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n keukenprinses. Het idee dat ik uren in de keuken moet sloven om een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten, die na tien minuten geheel is verorberd, is niet bepaald mijn idee van voldoening. Toch blijft koken een noodzakelijk kwaad, want ja.. je moet toch eten. En mijn liefde voor eten is onmetelijk groot. Vandaar dat ik mezelf heb voorgenomen om me wat meer te verdiepen in het wel en wee van het koken, bakken, braden, stomen, smoren, pocheren, en alle andere technieken die de kookwereld omvat. Een puntje van aandacht voor de mensen om mij heen: verwacht nu niet dat ik binnenkort uren in de keuken sta, ik beschouw het kook-onderzoekje namelijk als iets puur academisch. ‘Voor als het nodig is’. Dan kan het nooit tegenvallen!

Er zijn een aantal dingen die mij op kook-gebied wél kunnen bekoren. Zo kijk ik met plezier naar hoe Jamie Oliver en Nigella Lawson hun kookkunsten tentoonspreiden met al het lekkers dat zij binnen de keukenmuren produceren. Ook lees ik sinds kort kookblogs, waarbij een lekker recept voorzien wordt van een leuk verhaaltje. Zo ben ik een grote fan van de blog van Aaf Brandt Corstius (amateurkokenvoorbeginners.blogspot.nl). Koken met een komische noot, dat is wat het is. De manier waarop Aaf haar columns schrijft spreekt me heel erg aan. Telkens als ik haar literaire, komische hoogstandjes lees hoor ik haar in mijn hoofd praten op een Paulien Cornelisse-achtige manier, zoals ze ook deed tijdens het afgelopen seizoen van Wie is de Mol. Een manier van praten en schrijven die heel erg bij mij past en waar ik stiekem een lach van op mijn gezicht krijg. Ik snap haar wel, denk ik zo. De titel, ‘Amateurkoken voor beginners’, die Aaf aan haar kookblog gaf, sprak me meteen aan. Je moet nu eenmaal, als kook-debutant, zo laagdrempelig mogelijk beginnen. Het idee dat iets ‘zo gepiept is’, klinkt altijd fijner dan ‘inventief koken voor gevorderden’. Want ja, ik moet realistisch blijven, gevorderd ben ik niet. 

Een andere leuke en laagdrempelige blog is die van Kim Pars (te vinden via happinessinlife89.wordpress.com). Een meisje dat ik via via ken die ook het blogvirus heeft opgelopen.  En dat is maar goed ook! Ook zij pakt haar lekkere receptjes in een mooi en persoonlijk jasje, ondersteund door het nodige beeldmateriaal. Ze deelt niet alleen receptjes, maar ook lifestyle tips om je leven wat leuker en gezonder te maken. 

Toch blijf ik ook fan van het tastbare, ouderwetse kookboek. Dat digitale tijdperk, waar we ons in bevinden, bokst voor mij niet altijd op tegen het gedrukte woord. Zo blijf ik angstvallig vasthouden aan de papieren agenda en ook de e-reader is nog niet in mijn leven geïnfiltreerd. Sinterklaas gaf dan ook, namens ondergetekende, mijn lieve, kook liefhebbende vriendje een prachtig ‘New York kookboek’ met allerlei leuke receptjes, foto’s en verhaaltjes uit the Big Apple. Wat opviel is dat dit kookboek veel bakrecepten bevat en dát is nou juist iets waarvoor ik me wel  in de keuken begeef!

Taarten, cupcakes, koekjes en andere zoetigheden behoren zeker tot de top van mijn kookactiviteiten. Is er een High Tea of een bakwedstrijd op werk, dan ben ik van de partij! Zo maakte ik laatst lekkere meringue schuimpjes en ga ik zo nu en dan los met het cupcake-kookboek dat ik een aantal jaar geleden in Londen kocht. Toch blijft mijn liefde voor eten, het werkwoord, het grootst. En tja, wat niet is kan nog komen. Wellicht ben ik in de toekomst een ware kookmaniak en kook ik Aaf en Kim er allebei uit!

2 reacties:

Op 18 mei 2014 om 18:00 , Anonymous Anoniem zei...

Ik begrijp precies wat je bedoelt, met uuuuuuren in de keuken staan en binnen 10 minuten zit het in je maag. ;-) Wie weet ga je ooit nog eens meedoen aan zo'n kookprogramma; Masterchef? ;) #youneverknow

 
Op 26 mei 2014 om 16:59 , Blogger Lizzie's Look On Life zei...

Haha, wie weet!! Bedankt voor het lezen van mijn blog! Liefs, Lizette

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage